CLUB LAM

Wie is CLUB LAM

Club Lam werd in 2018 opgericht door de toen net afgestudeerde Marloes IJpelaar (#Tagged en ANNE+, Dood Paard en Toneelgroep Maastricht), Ella Kamerbeek (Het F Woord, De Roze Bril en Safe Space) en Ayla Çekin Satijn (Netflix series ANNE+, Dirty Lines, Deep Shit en de kortfilm Beş). De oprichting kwam voort uit een absolute noodzaak: het gebrek aan diverse vrouwenrollen en een vrouwelijk perspectief in de cultuurindustrie. Dat Club Lam een politieke agenda heeft, wordt niet onder stoelen of banken gestopt. De drie jonge actrices representeren een generatie die op de barricades staat wat betreft vrouwenemancipatie, lhbtq+ rechten, klimaatactivisme en anti-racisme. Deze intersectionele strijd voeren ze zowel op het toneel, televisie en via hun inmiddels omvangrijke community op Instagram.

Still uit de voorstelling LOLITA (2021)

Nieuw narratief in het theater

Club Lam maakt deel uit van een bescheiden rijtje Nederlandse theatermakers die de ideeën van de vierde feministische golf ook doortrekken naar het toneel. Club Lam laat zich kenmerken door intersectionaliteit en maakt gretig gebruik van social media om de boodschap aan de man te brengen.

Club Lam richt zich met name op de geschiedenis herschrijven vanuit het vrouwelijke narratief. Dat doen ze door uitsluitend eigen tekst repertoire te schrijven en spelen. Zo dragen ze terloops ook bij aan een verruiming van bronteksten waar andere makers en spelers beroep op kunnen doen.